zaterdag 21 september 2013

Hoe vaak een artikel "definitief" is

Wanneer is een artikel nu werkelijk af, dacht ik laatst bij mezelf. De laatste tijd corrigeer ik iedere keer dezelfde teksten, lijkt het wel. Dat is de andere kant van de medaille, die "samenwerking" heet. Niet de mooiste kant, maar wel bijzonder nuttig.

Samenwerken in ons team, waarin we joodse teksten bestuderen die in het christelijk wordende Europa zijn overgeleverd, houdt in dat we altijd elkaars stukken nakijken. Soms schrijven we zelfs met een tweetal een artikel - wat in ons vakgebied nog altijd zeldzaam is. Dat schrijven is het moeilijkste niet, zelfs niet als je het met zijn tweeën doet. Maar dan het corrigeren en verbeteren...




Neem nu ons laatste boek, dat bijna naar de drukker gaat. Er zijn daarbij drie redacteuren in het spel. Iedere redactor heeft zijn eigen opmerking bij een artikel, dus driemaal correctie. En als je als tweetal schrijft, moet iedere correctie dus door twee personen worden goedgekeurd. Dan staat de tekst min of meer vast en komt de "native speaker" in het spel. Die moet het Engels corrigeren, want al heb je nog zo je best gedaan op de middelbare school en met de cursus "Engels voor wetenschappers", er blijft altijd wat te corrigeren over. Weer correcties doorgevoerd.

Dan denk je dat het af is, maar dan begint het. De regels van de uitgever moeten precies worden gevolgd en daarvoor hebben we iemand ingehuurd. Die man is uitstekend in zijn vak, dus moet er veel worden gecorrigeerd op dat vlak. Maar die man is zo goed, dat hij af en toe ook een inhoudelijke opmerking maakt. Soms snapt hij iets niet, wat er dus op neer komt dat we zodanig ingewikkeld hebben geschreven dat de gemiddelde lezer het ook niet kan begrijpen. Dan krijg je opeens ook nog een heel interessante tip van een mede-onderzoeker die van zo'n belang is dat je toch weer de boeken induikt. En ja hoor, toch nog iets gevonden, waardoor een alinea van het artikel moet worden herschreven. Is de mede-auteur daarmee eens? Is het Engels dan wel weer goed? En heb ik me aan de regels van de uitgever gehouden?

Ik ben blij dat de uitgever een deadline heeft gesteld. Anders is een artikel nooit klaar, zeker niet bij samenwerkende onderzoekers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten